Ballıkaya'da İmam Hüseyin Kurbanı ve Aşure Yapıldı

Ballıkaya'da İmam Hüseyin Kurbanı ve Aşure Yapıldı

Hekimhan Ballıkaya Mahallesinde geleneksel  İmam Hüseyin Kurbanı ve Aşure yapıldı. 

9 Temmuz 2025 Çarşamba günü öğlen saatlerinde Karadirek Cem Kültür Evi yazlık yemekhanesinde Hz. Hüseyin ve 12 İmamlar anısına hazırlanan kurban ve aşure Ballıkaya Köyü Kültür Kalkındırma ve Turizm Derneği öncülüğünde hazırlanarak bulunanlara sunuldu.
Kurban ve aşure ve Ballıkaya dışında yerleşimlerden de katılanlar (Mihmanlar) oldu. Katılanlar arasında Hekimhan Kaymakamlığını temsilen Hekimhan Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Solmaz Ünver ve beraberinde Yazı İşleri Müdürlüğü çalışanları da bulundu.
Hak kabul eylesin...

Aşure Geleneği

Aşure, Arap aylarından Muharrem’in 10. gününden adını alır. Arapça bir sözcük olup, “aşur”, “aşura” adlarıyla da anılır.
Bazı tarihsel olayların bugünde gerçekleştiğine inanılır. Âdem peygamberin tövbesinin kabulü, İbrahim peygamberin ateşten kurtuluşu, Yakup peygamberin oğlu Yusuf’a kavuşması, Nuh Peygamberin gemisinin tufandan kurtulup Cudi Dağına oturması ve daha birkaç olay…
Bir kurtuluş günü olarak görülen aşurenin öyküsü Nuh peygamberin gemisindeki bir olaya dayandırılır. Tufandan kurtulanlar yiyeceklerini bir araya getiriler. Yiyecekleri bir kazanda pişirirler. Bu çorba, aşurenin ilk örneği olarak kabul edilir. Kurtuluş-şükran günü yapılan bu yemek, şükran yemeği olarak değerlendirilir.
Yahudilerde: Bugün oruç tutanlar aç kalmakla günahlarına karşılık bir bedel ödemmiş olduklarını kabul ederler.
Araplarda: Gelenek Yahudilerden Araplara geçer. İslamiyet’le birlikte Ramazan ayı oruç ayı olunca Muharrem ayında tutulan oruç zorunlu sayılmaz.
Şiilikte: Muharrem ayında 10 gün oruç tutulur. Hz. Hüseyin’in 10 Ekim 680 (10 Muharrem 61) günü Kerbela’da Yezit’e karşı savaşımında yoldaşlarıyla birlikte şehit oluşunun anısına, şehitlerin ruhuna aşure pişirilir ve dağıtılır.
Sünnilikte: Sünniler de bu ayda oruç tutmayı benimseyenler ve aşure yapanlar vardır.
Anadolu Aleviliğinde: Ülkemizde daha çok Anadolu Aleviliğine özgü bir gelenek olan aşurenin öyküsü Nuh peygamberin söylencesine dayandırılmaktadır. Kurban Bayramını izleyen 20. günden itibaren Muharrem yası orucu başlar ve 12 gün sürer. Hz. Hüseyin ve yoldaşlarının, 12 İmamların anısına yapılır ve dağıtılır.
Hz. Hüseyin’in şahadetinden önce, amcası oğlu Müslüm ve onu iki oğlunun şehit edilmesi anısına oruç tutanlar, Kurban Bayramından 17 gün sonra başlarlar. Böylece 15 gün oruç tutarlar. Bu üç günlük oruca “Müslümler” adı verilir.
Aşure: Su, pekmez ve yarma aşurenin ana malzemeleridir. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, kuru kaysı, incir kurusu, badem içi, ceviz içi ve benzeri maddeler olanaklar ölçüsünde katılır. 12 İmam anısına 12 türlü yiyecek konulmasına özen gösterilir.
Malzemeler kazana konurken, kazandan alınıp dağıtılırken dualar ve mersiyeler okunur.
Hazırlanınca evlerin nüfusuna göre dağıtılır. Hasta ve yaşlılara gönderilir. Pişirip dağıtanlara “Hak kabul etsin”, “Hizmetin kabul olsun” gibi dualar edilir.
Toplu pişirme, toplu emek, tolu yemek; ortak malzeme, ortak emek, ortak yemek özellikleriyle Anadolu’da yaygın olan Abdal Musa Kurbanı geleneğini andırır.

Karadirek Cem Evi Tabanı Onarıldı

Kurban ve aşure geleneğinin gerçekleştirildiği Şah İbrahim Veli Ocağı Dergahı Karadirek Cem Evi tabanı depremden etkilenerek kabarıp bozulmuştu. Onarımı geçen hafta içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. 











Yazı ve Fotoğraflar:
Süleyman ÖZEROL

Yorumlar

Popüler Yayınlar